Pages Navigation Menu

Utflyktsmål

Här presenterar vi olika utflyktsmål som finns i eller i närheten av Söraby socken. Saknar du något utflyktsmål som du gärna vill berätta om, skriv i kommentarerna längst ner på sidan. Observera att om det är första gången du kommenterar kan det ta några dagar innan kommentaren syns.

Löpanäs och Ekebacken

Ute på Löpanäs strax utanför tätorten Rottne ligger Ekebacken med sin fantastiska utsikt över Innaren och hela Löpanäs odlingslandskap. Uppe på Ekebacken finns dels ett bronsåldersröse och dels ett 20-tal järnåldersgravar men det är framför allt för utsikten och platsen som sådan som Ekebacken och Löpanäs är populärt.

Ekebacken på Löpanäs

Vägen upp på Ekebacken ute på Löpanäs.

Runstenen i Stojby

Runstenen är rest under tidigt 1000-tal av en kvinna vid namn Torlov, och är därmed en av få runstenar i Kronobergs län som är rest av en kvinna. Kvinnor kunde under vikingatiden har starka positioner i samhället men man vet inte vem denna Torlov var och inte heller vem runstenen var rest för. Klart är att Torlov lät resa runstenen i Stojby efter en kvinna vid namn Ätta och en man vid namn Ale/Alle. Man vet också att Torlov var kristen, utifrån avslutningen på runskriften.

Runstenen i Stojby Foto: Åsa Nyhlén

Runstenen i Stojby Foto: Åsa Nyhlén

Runstenar restes vid den här tiden antingen som minnesmärke eller för att visa sin släkts status i bygden. Runskriften lyder:

“Torlov reste denna sten efter Alle och Ätta. Hjälpe Gud deras ande”

Vägbeskrivning: Runstenen står vid Stojby längst vägen mellan Rottne och Växjö.

Vartorps Kvarn

Strax norr om Rottne ligger en av Kronobergs största kvarnbyggnader. Vartorps Kvarn stod färdig år 1860 och var i drift i hundra år. Efter år av förfall restaurerades kvarnen och idag mals det vete, råg och spelt för försäljning efter att kvarnen fått godkänt som matproducent. Det stora vattenhjulet är länets största.

Vid vattenhjulets dag 2014 spelades en film in som visar kvarnen och den vackra miljön.

Kvarnen ägs av Växjö Kommun men drivs av Vartorps Kvarnförening som håller kvarnen öppen för allmänheten i samband med malning. För tider och aktiviteter, se Vartorps Kvarns hemsida.

Nykulla utsiktstorn

Redan i slutet av 1800-talet fanns det ett utsiktstorn alldeles i närheten men det revs 1923. Det nuvarande tornet är byggt åren 1958 och 1960 då de två översta våningarna kom till. Tornet är 25 meter högt och befinner man sig på den översta våningen är man 258 m.ö.h och har en milsvid utsikt. Utsiktstornet är det enda i Kronobergs län.

Nykulla utsiktstorn

Nykulla utsiktstorn Foto: Lars-Olof Hallberg

Vid klart väder kan man se hela tio kyrktorn i de olika väderstrecken. Dessa är Tolg, Asa, Tjureda, Söraby (dvs. kyrkan i Rottne), Gårdsby, Berg, Ormesberga, Hornaryd, Nottebäck och Växjö domkyrka. I tornet finns även ett bygdemuseum fördelat på de olika våningarna och precis utanför ligger Drottningarör som är ett stort gravröse från bronsåldern (1500-500 f.Kr.). 2008 användes utsiktstornet vid inspelningen av SVT:s sommarlovsprogram Hej hej sommar.

Nykulla Utsiktstorn är byggt och sköts av Tjureda hembygdsförening och för aktuella öppettider, karta och inträdesavgifter se deras hemsida eller facebooksida.

Hultaklint och Singoallas grotta

Hultaklint är en naturlig utsiktspunkt, även denna med vidunderlig utsikt. Utsiktspunkten är 290 m.ö.h. och hit når man via en gångstig, ca 500 meter, med mer eller mindre kraftigt uppåtlut hela tiden så ta rejäla skor för det blir halt om det är blött. Uppe på Hultaklint finns en stenplatå man kan stå på samt plats för fika.

Hultaklint

Hultaklint med utsikt över Hultasjön Foto: Zejo

Man kan också följa stigen vidare mot Singoallas Grotta, en promenad på ytterligare ca 300 meter. Strax innan man når grottan går stigen brant nedåt mot Klintsjön och kräver en del gymnastiska övningar. Men det är det värt! Själva grottan bildas av ett nästan 10 meter långt schakt i bergsplatån med ett stort stenblock som tak och med öppningar från båda hållen. Höjden invändigt är så att man kan sitta.

Singoallas grotta

Vy från Singoallas grotta mot stigen ovanför. Foto: Linda Brattström

Hela den trolska miljön med skogen, grottan, de branta bergsväggarna och den djupa Klintsjön har säkerligen satt igång sagolika fantasier hos många. En av dem var författaren Viktor Rydberg som skrev medeltidsberättelsen Singoalla och just här, i grottan, sägs zigenarflickan Singoalla ha bott en tid. Berättelsen om Singoalla finns både som bok och som film.

Vägbeskrivning: Kör mot Berg och vidare mot Lädja. Det finns skyltat härifrån.

Åby Sluss och Ångaren Thor

Åby Sluss är Sveriges sydligaste sluss och den sammanbinder Skavenässjön med Helgasjön. Åby Sluss är totalt 35,8 meter lång och 5 meter bred och klarar av båtar med maxlängd 30 meter. Slussen byggdes 1887 och fick stor betydelse för handeln och transporten mellan bygden norr om Åby och Växjö.

Samma år som Åby Sluss stod klar byggdes även Ångaren Thor vid Bergsunds Mekaniska Verkstad i Stockholm. Ångaren Thor är fortfarande i drift sommartid och då kan man nöjesåka. Turen avgår från Kronobergs slottsruin, via Åby Sluss och upp till Asa Herrgård och sedan tillbaka. För mer information, besök Kulturparken Smålands hemsida.

Värendsleden

Värendsleden är en 120 km lång kanotled som startar vid Asa i norr och går söderut via Åby genom Helgasjön och vidare söderut i vindlande sjölandskap. Vid slussen i Åby kan man hyra kanot, kajak, roddbåt och även campa.

Paddla kanot

Paddla Värendsleden eller bara gör en dagsutflykt. Bild från Visit Småland

Karta och beskrivning över Värendsleden kan du ladda ner genom att klicka på knappen Värendsleden

Elin Wägners Lilla Björka

Elin Wägner föddes i Lund, flyttade runt mycket men kom så småningom att bosätta sig i Berg nordväst om Rottne. Elin Wägner hade rötter i både Tolg och Berg och det var efter att hon 1923 vunnit De Nios stora pris som hon köpte en bit mark och lät bygga Lilla Björka. Från början användes huset som sommarbostad men från 1929 blev det hennes permanenta bostad.

Elin Wägner var författare, journalist, feminist, freds- och miljökämpe. Hon hade ett starkt engagemang för kvinnlig rösträtt och sociala frågor och var med och startade Rädda Barnen 1919.

Elin Wägners Lilla Björka

Elin Wägners Lilla Björka Foto: Pieter Kuiper

Lilla Björka är numera ett personmuseum som återställts till hur det såg ut då Elin Wägner bodde här och själva huset är kulturminnesmärkt. Idag drivs Lilla Björka av Bergs hembygdsförening som en mötesplats för fred, jämställdhet och miljö där det hålls olika utställningar och arrangemang inom dessa områden. Huset är öppet för visning under sommaren. För mer info om öppettider och inträde, se Lilla Björkas hemsida.

Det finns även en Elin Wägner-tur på ca 10 mil där man får lära känna denna kvinna lite bättre. Elin Wägner-turen kan du ladda ner genom att klicka på knappen. Elin Wägner-turen

Fornlämningar

Hela Söraby socknen är fylld av fornlämningar från olika tidsåldrar. Faktiskt är Söraby ett av Sveriges fornminnestätaste områden. Utöver de som redan nämnts tipsar vi gärna om bronsåldersröset Långarör som ligger längs vägen mellan Sandsbro och Växjö. Långarör är ovanligt, dels för att det är så stort, men framförallt för att det är avlångt istället för runt. Röset är hela 60 meter långt, men har förmodligen varit ytterligare 10 meter, och 15 meter brett samt innehåller flera hällkistor.

Bronsåldersröset Långarör

Bronsåldersröset Långarör. Foto Pieter Kuiper

För den som är intresserad finns här en lista med koordinater till ett stort urval av fornlämningar i Söraby.

Loppisar och antikt

För den som gillar loppisar och auktioner finns det massor att välja mellan. Inne i centrala Rottne finns det två fasta loppisar, dels Lions Loppis i magasinet vid gamla stationen och dels på Gullebovägen 17 ett stenkast därifrån. I Rydet strax utanför Rottne finns också fyndmöjligheter. I Ekes gamla skolhus strax efter Brittatorp håller Tusen ting i Eke till och Kvarnen i Tolg har både loppis och auktioner. Sommaren avslutas traditionsenligt med den stora loppisen och auktionen i Rottnegården.

Den som vill spendera en heldag med loppisar startar i Rottne och kör vägen mot Öhr och Moheda och håller samtidigt utkik efter skyltar längst vägen. Avsluta med populära Östregård Antikt & Loppmarknad där ni också kan fika, innan ni vänder tillbaka till Rottne med massor av fina fynd.

En annan stor loppis och antik-lada i närheten är Antikt i Lammhult som namnet till trots ligger mitt i småländska urskogen.

Vandringsleder

I ett så vackert och skiftande landskap finns det så klart också många vackra stigar och vandringsleder att följa. Det gamla smalspåret Växjö-Klavreström är populärt att följa både norrut förbi Brittatorp och söderut mot Evedal och Växjö. Delar av det ingår i Sigfridsleden. Längs smalspåret är det lätt att göra små avstickare ut i skogen och plocka svamp och bär beroende på årstid.

Svampkorg

Det finns gott om svamp i skogarna runt Rottne.

En pdf med förslag på olika vandringsrundor finns att ladda ner genom att klicka på knappen Vandringsrundor pdf

Fler utflyktsmål

Har du fler utflyktsmål som du vill tipsa om? Skriv i kommentarerna!

One Comment

  1. Här kan ni tipsa om fler utflyktsmål i och omkring Söraby socken!
    /Rottne Samhällsförening

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

UPP
Share This